Cod:   Parola:   .
       Home
       Produsele noastre
       Întrebați și Dvs.
       Marketing
       Forum
       Data
       Webshop
       Mărturii
       FAQ
       Contact

  Topul produselor


Germene de grâu 250 capsBureții iepurești 30 caps.
 

Terapia noului mileniu

Stimularea pe cale naturală a celulelor stem adulte

Prof. Dr. Tóth Géza

Cercetarea în domeniul utilizării terapeutice a celulelor stem adulte are un trecut de aproximativ 3 decenii. În 1978 E. Donall Thomas și colaboratorii săi au adus la cunoștință rezultatele introducerii intravenoase a celulelor stem extrase din măduva osoasă, asupra pacienților cu leucemie. Pentru această descoperire epocală au primit Premiul Nobel. Acest tratament devenit popular a început să înlocuiască treptat transplantul de măduvă osoasă în cazul pacienților cu boli foarte grave. Astăzi transplantul celulelor stem adulte extrase din măduva osoasă poate promite vindecarea în numeroase cazuri de boli hematologice maligne, unele forme grave de anemie, unele sindroame imunodeficitare precum și în tulburări metabolice.

Această terapie se bazează pe proprietatea celulelor stem de a putea pătrunde chiar și în organisme străine (de ex. în transplantul de măduvă osoasă, în majoritatea cazurilor, se folosesc celule stem adulte de la alte persoane, pe cât posibil de la rude apropiate imunocompatibile), unde sunt capabile să se alipească, s㠑călătoreasc㒠practic spre acele locuri ale organismului, unde este nevoie de ele, și în cazul de față al leucemiei să se transforme în sânge, respectiv în celule imune.
Esența transplantului celulelor stem adulte constă în faptul că, înainte de operație, măduva osoasă-sistemul de producere al sângelui și al sistemului imunitar al pacientului este complet distrus. După această etapă se introduc în circulația sangvină celule stem adulte sănătoase. De aici celulele străbat drumul până la măduva osoasă, deoarece de acolo primesc semnalul de chemare, fiind locul unde este cea mai mare nevoie de ele. Aceast㠑călătorie’ a celulelor stem se numește ‘homing’ , adică sosirea acasă. Ajungând în măduva osoasă încep să se înmulțească și să se diferențieze, dând naștere astfel noului sistem hematopoetic.
O etapă nouă în folosirea celulelor stem adulte o constituie din 1989, descoperirea și folosirea ca sursă a celulelor stem adulte, sângele extras din cordonul ombilical. Chiar în acel an s-a efectuat cu succes transfuzia sângelui din cordonul ombilical. Aceasta a fost prima dovadă clinică privind faptul că sângele cordonului ombilical este într-adevăr o sursă de celule stem adulte.

Cu posibilitățile curative ale celulelor stem adulte de diferite proveniențe se ocupă astăzi o nouă ramură a științei, medicina regenerativă. Cercetările și aplicarea acestora se extinde de la prepararea și pregătirea corespunzătoare a țesuturilor provenite din celulele stem embrionare, la izolarea celulelor stem adulte din țesuturi și la sporirea numărului lor .
Popularitatea cercetărilor privind celulele stem adulte se datorează pe de o parte faptului că specialiștii prevăd posibilități terapeutice uriașe în tehnica cultivării țesuturilor și organelor în scopuri terapeutice.
Domeniul cel mai promițător al industriei biotehnologice este producerea de celule stem din celule și organe cât mai simple. In limba engleză are deja un nume propriu : a tissue engineering, în traducere planificarea țesuturilor. Scopul acesteia este producerea unor proteze vii, cu ajutorul cărora se pot obține de exemplu: valve cardiace, articulații, discuri cartilaginoase etc, care transplantate să preia funcția organelor bolnave.
În America a avut loc un experiment de acest fel. In condiții de laborator din celulele stem ale unei vaci au obținut un rinichi funcțional pe care l-au transplantat în animal. ‘Noul’
rinichi a funcționat asemănător cu cel original, producând urină.
Dar cercetările și experiențele privind celulele stem adulte ridică, chiar ‘ascund’ numeroase întrebări morale și etice.
Creierul, rinichii, plămânii, miocardul și practic toate organele noastre apar în perioada timpurie a dezvoltării embrionare și la vârsta adultă nu conțin suficiente celule stem necesare regenerării. Vătămarea lor conduce la o mare vulnerabilitate, la distrugerea țesuturilor și la decăderea gravă a funcțiilor.
Întrebarea mult discutată dacă țesuturile cu capacitate redusă de regenerare pot fi înlocuite cu proteze vii provenite din celule stem adulte a suscitat imaginația în ceea ce privește utilizarea terapeutică a celulelor stem adulte.

Celulele stem pot exista în stare continuă de diviziune sau în stare de repaus. Dacă aceste celule ajung în mediul unui țesut dat, se pot transforma în celule mature diferențiate care alcătuiesc noi țesuturi. Acestea sunt proprietățile care sunt atât de importante pentru știință și terapeutică. De aceste cunoștințe se profită atunci când celulele stem provenite din sângele cordonului ombilical sunt transpuse în organul afectat, în lichidul cefalorahidian sau în circulația sangvină. Acest procedeu terapeutic este folosit în China , având astăzi un ecou mare în presă. Practic, din sângele cordonului ombilical al altor persoane se extrag celulele stem adulte, apoi sunt introduse, în formă concentrată, în diferitele locuri ale organului. Introducerea celulelor stem provenite din cordonul ombilical poate tolera mici abateri privind compatibilitatea țesuturilor, în consecință există posibilitatea folosirii în cazul vindecării altor persoane. O explicație probabilă a acestui fapt este că celulele imunitare din sângele cordonului ombilical sunt încă imature și de aceea incompatibilitatea imună cu organismul gazdă este mai mică. Totuși modul în care celulele sunt introduse în organismul străin este încă insuficient documentat și publicat. Acestui fapt i se datorează o oarecare reticență din partea medicilor cu toate că rezultatele comunicate sunt foarte bune.
După părerea specialiștilor adevăratul salt înainte l-ar constitui potențialul organismului de a corecta el însuși accidentările, de a înlocui singur celulele pierdute în cursul imbolnăvirilor, accidentelor sau pur și simplu datorită îmbătrânirii. Pentru aceasta nu este nevoie de izolarea, purificarea celulelor stem adulte, de căutarea anevoiasă a donatorului și de scăderea reacției imunologice a organismului gazdă. Dacă celulele stem adulte se află în fiecare țesut, trebuie ‘numai’ să le găsim și să le activăm la locul și la timpul potrivit.

La vârsta adultă celulele stem se găsesc în numeroase țesuturi ale organismului. In organismul adult celulele stem din țesuturi asigură de-a lungul vieții, refacerea continuă a țesuturilor folosite permanent. Fiecare celulă stem adultă din țesut trebuie să ia decizii foarte diferite în organism. Prima și cea mai importantă este : să trăiască sau să piară ? Dacă trăiește, ce drum în viață să aleagă ? Divizarea sau diferențierea, stabilitate sau migrație? Care să fie soarta celulelor apărute în cursul diferențierii? Să meargă mai departe pe calea evoluției (diferențiere) sau să-și păstreze ‘potențialul’ propriu? Rezolvările sunt aduse de celulele stem adulte, dar în toate cazurile trebuie să răspundă cerințelor țesutului dat și ale organismului în întregime.

Celulele stem adulte pot servi ca bază potențială pentru organism în scopul proceselor de regenerare. Se desfășoară cercetări intensive pentru găsirea posibilităților terapeutice în maladiile în care au loc pierderi celulare (infarct miocardic, atac vascular cerebral, leziunile măduvei spinării, etc). Teoretic, s-ar putea ajunge la vindecare prin anularea cauzelor îmbolnăvirii sau influențarea acestora. Adică s-ar reface miocardul, care și-a încetat activitatea, țesutul lezat al creierului s-ar repopula cu celule nervoase și nevroglii, membrele paralizate ar începe să se miște din nou. Experiențele din ultimili câțiva ani au arătat că unele celule stem adulte, aflate în câteva țesuturi, izolate și apoi reintroduse în organism sunt capabile să se diferențieze în celule și țesuturi. Aceasta este așa numita transdiferențiere.
Astfel am ajuns la o nouă posibilitate a folosirii celulelor stem în terapie, în cursul căreia în organul accidentat, necesitând regenerarea, nu ajung celulele străine ci cele proprii.
Este citat cazul unui copil cu scleroză amiotrofică laterală care nu putea respira decât cu ajutorul aparatelor. În Spitalul de Copii din Torino medicii au extras din măduva osoasă proprie a copilului celule stem și le-au transplantat în măduva coloanei vertebrale. Datorită acestei intervenții copilul a devenit capabil să respire singur.
In 2005 In Ungaria, pentru a treia oară la nivel mondial, s-a efectuat primul transplant de celule stem în cadrul Institutului Național de Cardiologie. Celulele stem adulte din măduva unei femei care a suferit un infarct miocardic au fost introduse prin cateterizare în artera coronariană în zona infarctizată. Aceste celule stem se alipesc și au capacitatea de a se transforma în celule celule capilare mici. Astfel asigură pe de o parte irigarea sangvină, pe de altă parte se pot transforma în celule cardiace. La pacienta respectivă suprafața atinsă de infarct s-a micșorat mai mult decât era de așteptat, iar activitatea inimii s-a îmbunătățit.
Celulele stem adulte se găsesc în organism nu numai în perioada embrionară de formare a organismului ci și de-a lungul întregii noastre vieți, formând o rezervă de celule speciale care pot înlocui în caz de necesitate celulele distruse, în multe cazuri. Nu de mult cercetătorii Universității Duke au descoperit că procesul de îmbătrânire este cauzat de scăderea numărului anumitor celule stem adulte.

Curiozitatea cercetătorilor a fost ațâțată și de întrebarea : de ce o dată cu vârsta riscul sclerozării vaselor sangvine crește din ce în ce mai mult ? Au descoperit că la vârsta înaintată celulele stem scad sau dispar dintr-o dată, acestea fiind necesare reparării și reîntineririi pereților vaselor sangvine fapt care îngreunează contracararea obiceiurilor proaste, cum ar fi alimentația incorectă sau fumatul. Dacă această reparare nu are loc, pe pereții vasculari apar depuneri, ducând la procesul de sclerozare, care cu timpul obstrucționează circulația sangvină. In experiment s-au folosit niște șoareci în vârstă care sufereau de scleroză gravă și care aveau un nivel ridicat al colesterolului. Acești șoareci au fot special pregătiți în laborator. Apoi le-au fost injectate de mai multe ori timp de 14 săptămâni celule stem adulte, provenite de la șoareci tineri, sănătoși. Grupa de control nu a fost supusă nici unui tratament. După 14 săptămâni la animalele tratate s-au găsit pe pereții vaselor mult mai puține leziuni, cu toate că nivelul colesterolului a rămas ridicat.
Acest experiment a arătat că celulele stem medulare s-au deplasat la nivelul pereților vasculari în special în acele locuri în care apăruseră primele semne ale sclerozei, de exemplu la nivelul bifurcațiilor arteriale. Examenul microscopic a dovedit că pe lângă migrarea în locurile suferinde, la acest nivel celulele stem adulte s-au și transformat în celule endoteliale sau în celule musculare netede din structura peretelui vascular.
Este dovedit faptul că o dată cu înaintarea în vârstă numărul celulelor stem adulte aflate în circulație scade. Numărul scăzut de celule stem adulte nu mai poate asigura regenerarea corespunzătoare, datorită acestui fapt odată cu îmbătrânirea scade și funcționalitatea organelor.

Pe de altă parte s-a arătat că indiferent de vârstă, cu cât în organism se află mai multe celule stem adulte, cu atât starea sănătății este mai bună. Profesorul Tomada a examinat bolnavi de inimă. La fiecare a măsurat numărul celulelor stem adulte, aflate în circulație. A constatat că bolnavii care posedă un număr mai mare de celule stem s-au vindecat mai repede și cu rezultate mai bune decât cei cu număr mai scăzut. In practică, nivelul celulelor stem adulte este cel mai fidel indicator al sănătății circulației sangvine. Este mai bun decât nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale, al glicemiei etc.
In măsura în care ar fi posibilă creșterea numărului celulelor stem adulte în circulație, ar putea crește posibilitatea de regenerare, ar scadea numarul problemelor legate de îmbătrânire, ar crește funcționalitate organelor, ar prelungi speranța de viață cu un risc mai mic al îmbolnăvirilor.
Si astfel s-a ajuns la STEMXCELL. In acest preparat se găsește concentrat de algă AFA, 1-selectin, diferite polizaharide care pot crește cu 30-40% numărul celulelor stem adulte periferice.

La această influență se ajunge prin creșterea diviziunii celulelor stem în măduva osoasă, prin stimularea trecerii acestora din măduva osoasă în sânge, facilitarea circulației lor în sânge și identificarea zonelor care trebuie ajutate, de asemenea sprijină instalarea lor în țesuturi, și ajută la diferențierea lor în celule specifice corespunzătoare.
Acest produs reprezintă o alternativă deosebită comparativ cu celelalte modalități terapeutice cu celule stem amintite mai sus. Avantajele sunt că nu comportă probleme de etică, nu necesită asistență medicală specială, iar efectele secundare sunt absente datorită compoziției în întregime naturală a produsului. Nu în ultimul rând este de amintit faptul că, spre deosebire de celelalte terapii cu celule stem adulte este mult mai ieftin.


Nicsodată nu subestima forțele naturii


  Cunoștințe ștințifice

2008. december
• Cercetări
2008. november
• Terapia noului mileniu
• Antioxidantii
 

  Stiați?
Pe măsura creșterii cunoștințelor referitoare la procesul de îmbătrânire și afectare a sistemului osos și articular, șansele de a putea combate apariția acestor afecțiuni cresc. Astfel de cunoștințe ne-au permis utilizarea unor suplimente de estrogeni în cazul osteoporozei și a unor suplimente de condroitin-sulfat și glucozamină în tratamentul afecțiunilor articulațiilor.
Alături de aceste măsuri curative o importanță deosebită trebuie acordată exercițiului fizic și alimentației sănătoase, care sunt măsurile preventive numărul 1 în combaterea apariției respectivelor boli.

Produse conexe:
Olimpiq StemXCell 75% 60/60
Coral Calciu, 100 capsule
 
  Home | Contact Forum | FAQ | Data | Marketing | Întrebaþi ºi Dvs. | Produsele noastre | Webshop |       © 2007 Toate drepturile rezervate Flavin7.